Επιλογή γλώσσας

Social icons DESKTOP - TABLET

       
Facebook

Google+

Email

LinkedIn

Social icons MOBILE

Facebook

Google+

Email

LinkedIn

Τρέχουσα ημερομηνία MOBILE

 Δευτέρα  20  Μαϊου  2019 (11:33:μμ)

Τρέχουσα ημερομηνία DESKTOP-TABLET

 Δευτέρα  20  Μαϊου  2019 (10:33:μμ)

Εδαφοκάλυψη με χλοοτάπητα (γκαζόν).

Στη φάση αυτή, καλύπτονται εδαφικές επιφάνειες με χλοοτάπητα (γκαζόν), είτε με σπορά, είτε με διάστρωση έτοιμου φυσικού χλοοτάπητα, είτε με διάστρωση έτοιμου συνθετικού (πλαστικού) χλοοτάπητα.

Πριν την σπορά ή την τοποθέτηση  φυσικού χλοοτάπητα, θα πρέπει να προσέξουμε κάποιους βασικούς παράγοντες, για τη σωστή επιλογή της ποικιλίας του χόρτου, που είναι ιδανικό για τις ανάγκες του κήπου μας. Αυτοί οι παράγοντες είναι ηλιοφάνεια, ο χρόνος σκίασης και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής, η άρδευση και η χρήση του χώρου με τον χλοοτάπητα.

Οι φυσικοί χλοοτάπητες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Θερμόφιλοι Χλοοτάπητες. Οι χλοοτάπητες αυτοί αντέχουν στο θερμό κλίμα και αναπτύσσονται ιδανικά τους θερμούς μήνες του χρόνου (Άνοιξη - Καλοκαίρι). Το χειμώνα κιτρινίζουν, αλλά ξαναπρασινίζουν πάλι την Άνοιξη. Έχουν μεγάλη αντοχή στη χρήση από ανθρώπους (στα πατήματα). Θέλουν λιγότερο νερό, ακόμη και υφάλμυρο και είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες. Δεν αναπτύσσονται όμως σε μέρη σκιερά.
  • Ψυχρόφιλοι Χλοοτάπητες. Οι χλοοτάπητες αυτοί αντέχουν σε πιο ψυχρά κλίματα και αναπτύσσονται ιδανικά τους ψυχρούς μήνες του χρόνου (Φθινόπωρο - Χειμώνας - Άνοιξη). Το καλοκαίρι δεν αναπτύσσονται και επανέρχονται από τα μέσα του φθινοπώρου. Αναπτύσσονται τόσο σε χώρους με αρκετή ηλιοφάνεια όσο και σε σκιερούς χώρους. Χρειάζονται περισσότερο νερό και πότισμα. Δεν έχουν αντοχή στην έντονη χρήση από ανθρώπους, προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και από την πολύ ζέστη.

Το γκαζόν γενικά, απαιτεί πολύ φυσικό και άμεσο φως. Αν ο προς κάλυψη χώρος βρίσκεται υπό σκίαση, θα επιλεγούν ποικιλίες γκαζόν που αναπτύσσονται άνετα σε συνθήκες σκίασης. Επίσης αν ο χώρος βρίσκεται σε περιοχή που συμβαίνουν συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα, ίσως θα ήταν προτιμότερη η χρήση πλαστικού χλοοτάπητα, ή η χρήση θερμόφιλων ποικιλιών γκαζόν.

Πλέον απαραίτητη είναι η εγκατάσταση αυτόματου πότισματος στον κήπο, για την σωστή ανάπτυξη του χλοοτάπητα. Βέβαια υπάρχει και η λύση του ποτίσματος με το λάστιχο, με τη χρήση κατάλληλων ποτιστικών εξαρτημάτων, αλλά θα πρέπει να τηρείται το χρονοδιάγραμμα του ποτίσματος. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα αποστράγγισης του κήπου, θα πρέπει να έχει προηγηθεί κατασκευή συστήματος αποστράγγισης στη φάση των χωματουργικών. Αν μάλιστα ο χώρος κάλυψης είναι πολύ μεγάλης έκτασης (γήπεδο ποδοσφαίρου, τέννις κλπ), είναι επιβεβλημένη η κατασκευή προηγμένου συστήματος αποστράγγισης.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε επίσης την ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί ανά τμήμα κάλυψης και ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και σκίασης. Σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του χλοοτάπητα είναι η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται. Αν το νερό είναι πολύ αλκαλικό ή υφάλμυρο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη ανθεκτική ποικιλία.

Σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία, εφαρμόζονται θερμόφιλες ποικιλίες που αντέχουν περισσότερο σε αυτήν.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψην η χρήση του χώρου που θα καλυφθεί με γκαζόν. Αν το γκαζόν προορίζεται για χώρο αποκλειστικά για καλλωπιστικούς λόγους, χρειάζεται ποικιλία γκαζόν που δεν είναι ανθεκτικό σε φορτίζεις και ταλαιπωρίες. Αν όμως προορίζεται για χώρο που είναι συχνά επισκέψιμος από ανθρώπους, χρειάζεται ποικιλία μέσης ή υψηλής ανθεκτικότητας. Τέλος, αν ο χώρος προορίζεται για γήπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να επιλεγεί ποικίλία υψηλής ανθεκτικότητας ή ακόμη και πλαστικός χλοοτάπητας.

Για την εγκατάσταση του χλοοτάπητα υπάρχουν  3 τρόποι για να επιλέξουμε:

  • Με μοσχεύματα. Πρόκειται για μέθοδο πολλαπλασιασμού και επέκτασης του υπάρχοντος χλοοτάπητα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε υπάρχοντες θερμόφιλους χλοοτάπητες που χρειάζονται επισκευή ή επέκταση.
  • Με σπορά. Χρησιμοποιούνται οι κατάλληλοι σπόροι της ποικιλίας που επιλέξαμε ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης του χλοοτάπητα. Η σπορά γίνεται είτε με το χέρι (από έμπειρο προσωπικό) είτε με ειδικό μηχάνημα για να υπάρχει ομοιομορφία στη σπορά. Στη συνέχεια γίνεται κάλυψη των σπόρων και τακτικά ποτίσματα, μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι.
  • Με έτοιμο χλοοτάπητα. Είναι ο πιο εύκολος, σωστός, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος κάλυψης. Απλά στρώνουμε έτοιμες λωρίδες χώματος με έτοιμο φυτεμένο γκαζόν πάνω στην επιφάνεια προς κάλυψη και αμέσως ο χώρος είναι έτοιμος. Πρέπει όμως να τον ποτίζουμε τακτικά, ώστε οι ρίζες του να περάσουν βαθύτερα και να ριζώσει. Επίσης πριν την τοποθέτηση, θα πρέπει να έχει γίνει εντελώς επίπεδη η επιφάνεια, απαλλαγμένη από πέτρες και άλλα στοιχεία.

Μετά την οριστικοποίηση του χλοοτάπητα, θα πρέπει να μπουν τα ακροφύσια για το αυτόματο πότισμα και να δοκιμαστεί αρκετές φορές το πότισμα ώστε να αποφευχθούν λάθη προγραμματισμού, αστοχίες υλικών και να εντοπιστούν σημεία που δεν καλύπτονται από νερό.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος εγκατάστασης, ποτίσματος και συντήρησης, ώστε να γίνει η πιο κατάλληλη επιλογή ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα του πελάτη.

 

Εργασίες κατασκευής κήπων

Προετοιμασία του εδάφους - χωματουργικά έργα

Η προετοιμασία του εδάφους είναι η πιο σημαντική εργασία που πρέπει να γίνει σε έναν χώρο πριν τη φύτευση. Η προετοιμασία περιλαμβάνει: Τον έλεγχο και την ανάλυση της σύστασης του εδάφους. Την απομάκρυνση... >>Περισσότερα

Κατασκευή δικτύων αποστράγγισης και υποδομών

Κατασκευή δικτύων αποστράγγισης και υποδομών  Μετά την τελική διάστρωση και οριστικοποίηση της επιφάνειας του εδάφους, θα πρέπει να γίνουν τα δίκτυα αποστράγγισης, η υδραυλική εγκατάσταση άρδευσης και ύδρευσης (δίκτυο κάτω από... >>Περισσότερα

Φύτευση φυτών, δένδρων και θάμνων

Φύτευση φυτών, δένδρων & θάμνων.   Η επιλογή του κατάλληλου φυτικού υλικού, η ακριβής θέση φύτευσης, η ασφαλής μεταφορά, η σωστή άρδευση και στήριξη, είναι τα βασικά κριτήρια για την επιτυχή κατασκευή... >>Περισσότερα

Υλοποίηση διακοσμητικών και χρηστικών κατασκευών

Υλοποίηση διακοσμητικών και χρηστικών κατασκευών.   Στη φάση αυτή, ολοκληρώνονται όλες οι κατασκευές, διακοσμητικές ή μη. Τέτοιες είναι: Οι διάφορες κατασκευές από ξύλο, (διαδρόμους, σκαλοπάτια, μονοπάτια, παγκάκια, πάγκοι, έπιπλα κήπου, ξύλινα δάπεδα κήπου)... >>Περισσότερα